قبل از سال ۱۳۲۴ خورشیدی آموزش منسجم و منظم پزشکی در فارس وجود نداشت و در بیشتر شهرهای فارس و حتی شیراز طبیب هایی مجاز بودند که طب قدیم را از پدران و استادان خود یاد گرفته و به درمان بیماران میپرداختند. در همین زمان بیمارستان کوچکی به نام بهبودستان در سال ۱۳۰۴ خورشیدی وجود داشت که به پیشنهاد دکتر کریم هدایت و محمدحسن نمازی پدر حاج محمد نمازی بنیان گذار بیمارستان نمازی ساخته شده بود.
نمای قدیمی درمانگاه نمازی شیراز
در آذر ماه سال ۱۳۲۵ هجری شمسی آموزشگاه عالی پزشکی شیراز در ساختمان حاشیه خیابان زند افتتاح گردید. دانشجویان پس از ۴ سال تحصیل در این آموزشگاه به عنوان بهدار فارغ التحصیل شده، کار پیشگیری از بیماری ها و درمان بیماران را بر عهده داشتند. بروز استعداد و شایستگی دانشجویان، دکتر ذبیح ا... قربان رئیس آموزشگاه و همکاران جوان وی را بر آن داشت تا حتی قبل از تصویب قانون تأسیس دانشکده پزشکی در شهرستان ها در مجلس شورای ملی، به فکر تبدیل این آموزشگاه به دانشکده پزشکی بیفتند. بنابراین ابتدا ساختمان اولیه دانشکده بنا گذاشته و تجهیزات لازم خریداری گردید. سپس در پی تصویب قانون تاسیس دانشکده های پزشکی شهرستان ها در سوم خرداد 1328 در مجلس، با تلاش و پیگیری مسئولین وقت و مردم فرهنگ دوست فارس در تاریخ ۲۷ آذرماه 1328 دانشکده پزشکی شیراز با حضور رجال و دانشمندان فارس و شیراز افتتاح گردید.
ساختمان اولیه دانشکده که قسمت غربی ساختمان شماره یک فعلی می باشد در سه طبقه به مساحت حدود 4000 متر مربع در سال ۱۳۲۷ با اعتباری حدود 6/500/000 ریال ساخته شد. سپس در سالهای ۱۳۲۹ تا ۱۳۳۰ قسمت شرقی ساختمان مذکور با اعتبار 6/000/000 ریال به ساختمان اصلی ضمیمه گردید و مساحت ساختمان دانشکده به حدود 7500 متر مربع افزایش یافت. در سال ۱۳۲۹ حدود ۱۰۰ نفر (یک نفر دختر و بقیه پسر) دانشجو در سال اول و دوم در این دانشکده مشغول به تحصیل بودند که ۵۴ نفر آنها شیرازی، ۲۳ نفر از سایر شهرستان های استان و ۲۳ نفر بقیه از استانهای اصفهان، یزد، کرمان و آذربایجان بودند. در سال ۱۳۴۹ تعداد دانشجویان ۳۱۰ نفر، که از این تعداد ۴۱ نفر دختر بود.
نمای اولیه دانشکده پزشکی شیراز
در بدو تاسیس دانشکده دارای ۷ گروه علوم پایه شامل: انگل شناسی، باکتری شناسی، تشریح، شیمی، فارماکولوژی و فیزیولوژی، فیزیک و سه گروه بالینی شامل : بیماری های خارجی، بیماریهای داخلی و چشم-گوش و حلق و بینی بود. آزمایشگاههای موجود نیز عبارت بودند از : تالار کالبد شکافی و آزمایشگاه های شیمی، باکتریولوژی، بافت شناسی فیزیولوژی، بیولوژی حیوانی و گیاه شناسی.
جشن افتتاحیه دانشکده پزشکی شیراز و سخنرانی دکتر قربان رئیس وقت دانشکده
کتابخانه دانشکده ابتدا در ضلع شرقی ساختمان دانشکده و دارای ۱۴۰۰ جلد کتاب به زبانهای فارسی، انگلیسی و فرانسه بود. در این زمان در کتابخانه حدود 26 عنوان مجله علمی در زمینه های جراحی، داخلی، اطفال، بهداشت، فیزیک، زنان و زایمان و همچنین مجله Lancet وجود داشت.در سال135۰ کتابخانه دانشکده دارای یازده هزار جلد کتاب و هفتصد مجله علمی به زبان های فارسی، انگلیسی، فرانسه و غیره بود. با تاسیس دانشگاه شیراز در سال ۱۳۳۶ دانشکده پزشکی یکی از دانشکده های اصلی این دانشگاه گردید.
اولین بیمارستانی که به دانشکده واگذار شد بیمارستان سعدی (شهید فقیهی فعلی) بود. بنای این بیمارستان از سال ۱۳۱۹ به وسیله اداره شهرداری شروع و در سال ۱۳۲۲ به پایان رسید. در همین سال این بیمارستان با بخش های جراحی، داخلی، مامایی و بیماریهای زنان، چشم و بیماریهای قلبی و کلیوی تاسیس گردید. علاوه بر آن این بیمارستان دارای درمانگاه داخلی، جراحی، زنان، چشم، دندان پزشکی و اطفال و یک آزمایشگاه تشخیص طبی و یک بخش رادیولوژی بود. این بیمارستان ابتدا زیر نظر وزارت بهداری و سپس در سال ۱۳۲۵ به آموزشگاه عالی پزشکی و پس از آن در تاریخ 1330/1/19 به دانشکده پزشکی تحویل گردید. کادر آموزشی، دستیاران و اینترن های دانشکده پزشکی به نوبت در این بیمارستان انجام وظیفه می نمودند.
فارغ التحصیلان دهه 20 دانشکده پزشکی شیراز
فارغ التحصیلان دهه 30 دانشکده پزشکی شیراز
نخستین اساتید دانشکده پزشکی شیراز
روسای دانشکده :
دکتر رضا قریب ( 1362 – 1358 )
دکتر سهراب عاطفی ( 1367 – 1362 )
دکتر سید ضیا الدین تابعی ( 1368 – 1367 )
دکتر علی دیانت ( 1370 – 1368 )
دکتر غلامرضا رضائیان ( 1371 – 1370 )
دکتر مهدی صابری فیروزی ( 1373 – 1372 )
دکتر عبدالرسول طالعی ( 1378 – 1373 )
دکتر محمدرضا صبری ( 1379 – 1378 )
دکتر فردین اقتداری ( 1382 – 1379 )
دکتر محمد رحیم کدیور ( 1384 – 1382 )
دکتر محمود نجابت ( ۱۳۹۳ – ۱۳۸۴ )
دکتر محمد باقر خسروی ( ۱۳۹۸ – ۱۳۹۳ )
دکتر محمدرضا ادراکی ( 1400 - 1398 )
دکتر سید حسام الدیبن نبوی زاده ( 1400 تاکنون )
وضعیت فضای فیزیکی دانشکده پزشکی
آمار تعداد اعضای هیات علمی
استاد : 47 نفر
دانشیار: 40 نفر
استادیار: 50 نفر
مربی: 5 نفر
استاد : 84 نفر
دانشیار: 98 نفر
استادیار: 182 نفر
مربی: 0 نفر
آمار تعداد دانشجویان پزشکی
مقطع علوم پایه : 588 نفر
مقطع فیزیوپاتولوژی : 370 نفر
مقطع استیودنتی : 299 نفر
مقطع اکسترنی : 228 نفر
مقطع اینترنی : 385 نفر
مقطع تخصص: 805 نفر
مقطع فوق تخصص : 87 نفر
مقطع فلوشیپ : 89 نفر
بخش های آموزشی دانشجویان پزشکی در بیمارستان های آموزشی
مشاهده کلیپ تاریخچه دانشکده پزشکی شیراز