• 1403/05/09
  • - تعداد بازدید: 82
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
دانشکده پزشکی شیراز

اهمیت مزاج شناسی در طب ایرانی قسمت چهارم

خصوصیات مزاج سرد و تر (بلغمی)

در طب سنتی، بلغم یکی از چهار خلط یا مایعات اصلی بدن است که در کنار صفرا، دم (خون) و سودا قرار می‌گیرد. هر کدام از این خلط‌ها دارای ویژگی‌ها و وظایف خاص خود هستند و عدم تعادل آنها می‌تواند منجر به بیماری شود. به همین دلیل است که رژیم غذایی ضد بلغم و تغذیه‌ای که موجب ایجاد تعادل در این اخلاط شود، بسیار اهمیت دارد.

در طب سنتی ایرانی، افراد با مزاج بلغمی، دارای طبع سرد و مرطوب هستند. این افراد به طور کلی کم‌انرژی، کم‌تحرک و مستعد چاقی و تجمع بلغم در بدن هستند. برای حفظ سلامتی و تعادل مزاج در این افراد، پیروی از رژیم غذایی ضد بلغم بسیار مهم است.

افرادی که مزاج بلغم دارند جسمی چاق و پر چربی، پوست سفید و موهای کم پشت دارند. این افراد زیاد تشنه نمی شوند و دهان مرطوبی دارند. تمایلی به خوردن ترشی ها ندارند

زیاد می خوابند و کم انرژی، هستند. افراد با مزاج بلغم کند،صبور و آرام هستد و کم عصبانی می شوند.

محل بروز سردی در طبع بلغمی متغیر است. گاهی ممکن است این سردی در کمر خودش را نشان دهد و باعث بروز رماتیسم شود. غلبه‌ی بلغم در سیستم گوارشی بدن نیز می‌تواند موجب بزرگ شدن شکم و افزایش اشتها گردد. سردی معده نیز موجب دیر هضم شدن غذا و نفخ می‌شود. بوی بدن دهان نیز ممکن است از نتایج بروز سردی در معده باشد. آروغ زدن نیز از دیگر پیامدهای بروز این طبع در معده است.

  1. طب سنتی توصیه می‌کنند که افراد بلغمی مزاج مراقب حجم غذای مصرفی خود باشند و از پرخوری بپرهیزند. همچنین باید از غذاهای زودهضم استفاده کنند و غذا را خوب بجوند. معمولا رژیم غذایی برای بلغمی‌ها شامل عسل، ادویه و خشکبار است و به آن‌ها توصیه می‌شود که غذاهای آماده و فست‌فود را از برنامه غذایی خود حذف کنند.تدابیر مناسب برای مزاج سرد و تر،حتی المقدور مصرف دو وعده غذا در روز و مصرف میوه هایی مانند سیب، گلابی و به در بین وعده های غذایی است. 

نیم ساعت قبل تا دو ساعت بعد از غذا آب مصرف نشود

ورزش و فعالیت جسمی منظم و پیاده روی بعد از شام بسیار مفید است .

حداکثر 8 ساعت خواب، در افراد بلغمی مزاج  مفید است و  خوابیدن طی روز و قبل از غروب بسیار زیان آور است . درمان بلغم

درمان بلغم نیازمند تغییر سبک زندگی است.

در طبع بلغم، لازم است رژیم غذایی خود را اصلاح کنند و از مصرف غذاهایی که با مزاج آن‌ها سازگار نیست بپرهیزند.

دکتر «جعفر ابوالقاسمی»، متخصص طب سنتی ایرانی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

 

  • گروه خبری :
  • کد خبری : 105857
کلیدواژه