• 1403/08/22
  • - تعداد بازدید: 41
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
دانشکده پزشکی شیراز

تاثیر استرس بر ایمنی بدن

 

سیستم ایمنی بدن مجموعه ای از میلیاردها سلول است که از بدن در برابر اجسام خارجی (آنتی ژن ها) مانند باکتری ها ، ویروس ها و سلول های سرطانی دفاع می کنند.

سلول­‌های سیستم ایمنی (یعنی گلبول سفید) از طریق خون در سراسر بدن جریان دارند و در اندام­‌های مختلفی، از جمله مغز استخوان، غده­‌ی تیموس، غدد لنفاوی و طحال هم دیده می­‌شوند.

بنا بر مطالعات موجود وضعیت روانی  مانند افسردگی و اضطراب با کاهش تکثیر لنفوسیت و سلول­‌های کشنده­‌ی طبیعی و همچنین تغییر در تعداد گلبول­‌های سفید خون و میزان پادتن­‌های موجود در خون مرتبط است. به­‌نظر می­رسد توانایی بدن در تولید پادتن برای یک عامل خاص به میزان اضطراب فرد وابسته است: هرچه اضطراب بیشتر باشد، پس از مواجهه با عامل بیماری‌­زا پادتن­‌های کم­تری تولید می­‌شود.

وقتی بدن در برابر یک شرایط استرس زا قرار می گیرد، سیستم های مختلف در یک رابطه سیستمی و پیچیده با هم همکاری می کنند. شبکه ای  از تعامل بین روان و سیستم عصبی، غدد درون ریز و سیستم ایمنی در کار می شوندتا بدن را سازگار کنند.

از همین‌رو خیلی اوقات استرس مثبت است. اما زمانی مشکل‌ساز می‌شود که عوامل استرس‌زا بدون تسکین یا کم شدن همچنان ادامه پیدا کنند.

استرس همچنین می تواند بر سیستم ایمنی بدن تأثیرات غیرمستقیم بگذارد زیرا فرد ممکن است از استراتژی های ناسالم رفتاری برای کاهش استرس خود مانند نوشیدن و سیگار استفاده کند که این موضوع به نوبه خود باعث تضعیف سیستم ایمنی خواهد شد.

 

  از طرفی ترس و اضطراب باعث حساسیت افراد به علائم بدنی می‌شود به طوری که خیلی از افراد علائم بدنی خود را به صورت نادرست تفسیر می‌کنندو احساس می‌کنند دچار بیماری شده اند و این موضوع می تواند باعث مشکلات زیادی در زندگی افراد شود.

 

استرس ، اگرچه بخش اجتناب‌ناپذیری از زندگی مدرن است، اما با توجه به تحقیقات گسترده در این زمینه، کاهش استرس می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی و بهبود کلی سلامت بدن کمک کند. استفاده از راهکارهای مدیریت مانند ورزش، مدیتیشن، تغذیه مناسب و خواب کافی، راه‌هایی موثر برای مقابله با اثرات منفی استرس هستند و در نهایت، با حفظ سلامت جسم و روان، می‌توان کیفیت زندگی را بهبود بخشید

 یکی از راههای کنترل اضطراب، روان‌درمانی است. برای روان درمانی افراد می توانند به روانپزشک یا روانشناسی که در زمینه روان‌درمانی تخصص داشته باشد مراجعه کنند

اگر اضطراب به حدی شدید است که فرد را در انجام کارهای روزمره‌ ناتوان کرده است، لازم است حتما به روانپزشک مراجعه شود، چرا که ممکن است نیاز به استفاده از داروهای ضد اضطراب باشد.

                                       دکتر علی محمدی

متخصص روانپزشکی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز

 

  • گروه خبری :
  • کد خبری : 112650
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید