بخش های کتابخانه

بخش امانت :

 کتابهای فارسی و لاتین کتابخانه مجموعه ای بیش از ۱۳۶۰۰ جلد را به خود اختصاص می دهد که ۹۵% از کتب به زبان انگلیسی می باشد. در راستای کرسی های آزاد اندیشی از سال ۱۳۸۸ مجموعه کتاب های مذهبی ، فلسفی و تاریخی مرتبط با تحقیقات دانشجویان به مجموعه اضافه گردید .همه ساله عناوین زیادی از کتب مورد نیاز کاربران ازنمایشگاه بین المللی کتاب تهران و یا به طور مستقیم از ناشرین کتابهای پزشکی خریداری می گردد. دسترسی به فهرست عناوین کتابها ،دیسک های فشرده و کتابهای الکترونیکی از طریق برنامه نرم افزاری کتابخانه امکان پذیر می باشد . از سال ۱۳۸۳ با تلاش و همت کتابداران متخصص سیستم رده بندی کتابخانه از دیویی به  NLM تغییر یافت . از سال ۱۳۸۷ پیرو سیاست های دانشگاه و نظر معاونت محترم پژوهشی وقت دانشگاه ، جناب آقای دکتر میری ،برنامه نرم افزار پارس آذرخش به برنامه نرم افزار کوها تغییر یافت .از همان زمان با خریداری یک دستگاه Gate ، امکان ارائه خدمات بخش امانت کتابخانه به صورت قفسه باز (open) میسر گردید. کتابخانه در راستای طرح نکریم ارباب رجوع ،اقدام به تهیه یک عدد جعبه بازگشت کتاب شوتینگ نموده است . کاربران محترم قادر خواهند بود حتی در زمان های تعطیلی کتابخانه با مراجعه به طبقه سوم نسبت به تحویل کتاب و مدارک امانتی از طریق قرار دادن در محل فوق اقدام نمایند.

 

بخش مشاوره اطلاعاتی:

این بخش از سال ۱۴۰۱ در طبقه سوم کتابخانه با هدف پاسخگویی به سوالات کاربران در زمینه های مختلف به صورت حضوری و آنلاین راه اندازی گردید.

 

بخش سفارش

این بخش از آبان ماه ۱۳۸۶در طبقه سوم کتابخانه با هدف تهیه و تامین منابع کتابخانه اعم از کتاب ، مجله ، دیسک فشرده و مقاله راه اندازی گردید .امکان سفارش مقاله از طریق الکترونیکی میسر می باشد .

 

بخش نشریات

 این بخش در طبقه ششم ساختمان کتابخانه مستقر می باشد. با توجه به تغییر سیاست دانشگاه مبنی بر خرید نشریات به صورت الکترونیکی از ابتدای سال ۲۰۰۹ میلادی ، دسترسی به نشریات جاری از طریق کتابخانه الکترونیک موجود در سایت دانشگاه علوم پزشکی شیراز میسر است که همکاران شاغل در این بخش راهنمایی های لازم جهت دسترسی به این منابع را ارائه می نمایند .  مخزن مجلات چاپی کتابخانه یکی از غنی ترین مجموعه های نشریات چاپی در کتابخانه های دانشگاههای علوم پزشکی کشور می باشد. در سال ۱۳۸۸ با حمایت ریاست محترم دانشگاه ، جناب آقای دکتر ایمانیه و تلاش قابل تقدیر پرسنل کتابخانه ، قفسه های قدیمی انبار کتابخانه جمع آوری و آرشیو ریلی جایگزین آن و مجلات این بخش به طور کامل به انبار کتابخانه منتقل گردید.

 

بخش پایان نامه ها

از سال ۱۳۷۸ پیرو برنامه ریزیهای بعمل آمده و حمایت معاونت پژوهشی وقت دانشکده (جناب آقای دکتر صبری) فرآیند بررسی پایان نامه ها (عمومی و دستیاری )به منظورعدم انتخاب عناوین تکراری و ورود اطلاعات عناوین تصویبی در کتابخانه آغازو تا کنون نیز به فعالیت خود ادامه داده است .همچنین از شهریور ماه ۱۳۹۰ پیرو دستور معاونت پژوهشی وقت دانشکده (جناب آقای دکتر عسکریان ) فرآیند بررسی فهرست منابع و فرمت ظاهری پایان نامه های دانشجویان دکترای عمومی و دستیاری توسط کتابداران متخصص انجام می پذیرد . مجموعه پایان نامه ها در طبقه ششم کتابخانه جهت مطالعه و دسترسی کاربران قرار داده شده است . اطلاعات پایان نامه ها  از طریق  برنامه نرم افراری کتابخانه  قابل جستجو و بازیابی است. پیرو سیاست های کتابخانه مبنی بر الکترونیک نمودن منابع ،فرآیند اسکن نمودن پایان نامه ها در حال انجام می باشد و با رعایت حفظ حقوق نویسندگان ، بر روی سایت کتابخانه قرار می گیرد .

 

بخش فهرست نویسی :

فهرست نویسی مهارتی علمی است مبتنی بر دانش نظری و کاربردی و هدف اصلی آن برقراری نظمی است که به کمک آن هم کتابدار و هم مراجعه کننده بتواند به سهولت و صحت کتاب مورد نظر خود را از میان کتاب های موجود در کتابخانه بیابد. در بخش سازماندهی، منابع اطلاعاتی کتابخانه مورد بررسی تحلیلی و موضوعی قرار گرفته و در چهارچوب استانداردهای بین المللی علم اطلاعات و دانش شناسی فهرست نویسی، رده بندی و آماده سازی می شود.

کتابخانه دانشکده پزشکی شیراز، منابع اطلاعاتی را بر اساس رده بندی NLM   و  LC   آماده سازی می نماید.

به طور خلاصه فعالیت هایی که در این  بخش انجام می پذیرد عبارتند از:

-  فهرست نویسی توصیفی و تحلیلی و رده بندی منابع فارسی و انگلیسی با استفاده از پایگاه اطلاعاتی کتابشناختی کتابخانه ملی، کتابخانه ملی پزشکی آمریکا و سایر منابع و مراجع کتاب شناسی

-  ورود اطلاعات پایان نامه های دانشجویان و دستیاران دانشکده پزشکی و دانشجویــان تحصیلات تکمیلــی

-  آماده سازی فنی شامل تهیه برچسب های بارکد و عطف، الصاق لیبل و بارکد و آماده سازی نهایی جهت ارسال کتاب ها به بخش امانت

 

 واحد کارگاه کامپیوتر شماره ۱ :

این مرکز در سال ۱۳۹۶ با تجهیز ۳۶ دستگاه کامپیوتر All in One ونصب سیستم صوتی آمادگی همکاری با تمامی گروههای آموزشی و بخش های دانشگاه که نیازمند استفاده از امکانات این کارگاه می باشند را دارد .

 

واحد کارگاه کامپیوتر شماره ۲ :

این واحد در سال ۱۳۸۹ با همکاری معاونت تحقیقات و فن آوری دانشگاه با اختصاص ۲۳ دستگاه کامپیوتر درطبقه هفتم راه انداری گردیده است . در سال ۱۴۰۰ این کارگاه به طبقه ششم منتقل گردید و تعداد کامپیوتر های آن به ۲۷ عدد افزایش یافت. این واحد آمادگی همکاری با تمامی گروههای آموزشی و بخش های دانشگاه را دارد . کارگاه آموزش منابع الکترونیک توسط کتابداران متخصص کتابخانه در این واحد برگزار می گردد.

 

مرکز اینترنت :

پیرو دستور ریاست محترم دانشکده جناب آقای دکتر نجابت در اواخر سال ۱۳۹۱ ، مراحل آغازین جهت راه اندازی مرکز اینترنت دانشکده پزشکی در طبقات ۴ و ۵ ساختمان کتابخانه شروع و پس از انجام اقدامات عمرانی ، در سال ۱۳۹۲ مرکز اینترنت بانوان  در طبقه ۴ با تعداد ۲۰ دستگاه کامپیوتر و ۲ عدد پزینتر و مرکز اینترنت برادران در طبقه ۵ با تعداد ۱۹ دستگاه کامپیوتر و ۱ عدد پرینتر راه اندازی گردید .در سال ۱۳۹۵ دو مرکز به طبقه ۶ انتقال یافت . در حال حاضر مرکز اینترنت آقایان با ۱۷ دستگاه کامپیوتر و مرکز اینترنت بانوان با ۱۵ دستگاه آماده ارائه خدمت به تمامی استفاده کنندگان محترم و گروههای آموزشی می باشد .

 

سالن های مطالعه واقع در طبقه چهارم و پنجم :

پیرو در خواستهای مکرر دانشجویان و افزایش میزان علاقه مندی کاربران جهت استفاده از سالن مطالعه ، کتابخانه اقدام به انتقال نشریات قدیمی به آرشیو ریلی ، در طبقه زیر زمین کتابخانه نموده است ، این مهم در سال ۱۳۹۰ منجر به افزایش یک طبقه جهت سالن مطالعه گردید . با طراحی میزهای مطالعه انفرادی و گروهی طبقه چهارم به سالن مطالعه بانوان و طبقه پنجم به سالن مطالعه آقایان اختصاص یافته است . ظرفیت سالن حدود ۳۵۰ نفر و ساعات فعالیت از ساعت 8 لغایت 22 در تمام ایام هفته می باشد

 

 

در سال ۱۳۹۵ با انتقال مرکز اینترنت طبقه ۴ و ۵ به طبقه ۶ فضای سالن های مطالعه گسترش یافت و ظرفیت آن هم اکنون به ۴۰۰ نفر رسیده است.

 


 

سالن مطالعه گروهی و اتاق مطالعه اساتید در طبقه هفتم :

به دنبال برنامه ریزی به عمل آمده و سیاست های مداوم کتابخانه مبنی بر افزایش رضایتمندی کاربران دانشکده پزشکی ، کتابخانه در 1394 اقدام به تجهیز و آماده سازی یک سالن مطالعه گروهی و یک اتاق جهت مطالعه اساتید در طبقه هقتم ساختمان کتابخانه نموده است . سالن مطالعه گروهی روزهای زوج جهت استفاده بانوان و روزهای فرد جهت استفاده آقایان می باشد.