دکتر احمد علی امیر غفران
جراحی قلب همواره یکی از رؤیاهای بزرگ ایشان در طول زندگی بوده و از دوران کودکی به آن فکر می کرده است. تحصیلات دانشگاهی را با ورود به رشته پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز آغاز نموده و تا اتمام دوره جراحی عمومی در این دانشگاه به تحصیل ادامه داده است. سپس دوره فوق تخصصی جراحی قلب را در کالج سلطنتی جراحان انگلستان گذرانده و پس از بازگشت به کشور در سال ۱۳۷۲ در بخش جراحی قلب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول به فعالیت شده است.
همچون سایر همکاران و اساتید دانشگاه سعی ایشان بر این بوده که سطح علمی خود را ارتقاء دهد و به روز باشد تا بتواند بهترین خدمت را به بیماران انجام دهد. اما هدف نهایی و رؤیایی ایشان همیشه این بوده که بتواند ابتکار عمل داشته باشد و به نوآوری هایی دســت یابد که در سطح ملی یا جهانی مفیــد باشند. در این مسیر تلاش های ایشان عمدتاً به دو حوزه جداگانه اما مرتبط با هم معطوف بوده است:
نخست آن که تلاش کرده اند آخرین تکنیک ها و مهارت های جدیدی که در دنیای جراحی قلب و عروق وجود دارد را کسب کنند، آن ها را با قابلیت های داخلی انطباق دهند، و سپس این تکنیک های بومی سازی شده را به سایر مراکز کشور نیز ارایه دهند تا به صورت عملی مورد استفاده قرار گیرند. در همین راستا، بزرگ ترین مرکز اعمال جراحی قلب کم تهاجمی (Minimally invasive) کشور توسط ایشان راه اندازی گردیده و صدها عمل به این روش در این مرکز انجام شده است. همچنین، مرکز شیراز هم اکنون بزرگ ترین مرکز انجام عمل بای پاس عروق کرونر به روش تمام سرخ رگی (Total Arterial) است که چه در زمینه درمان بیماران و چه آموزش به سایر مراکز، کاملاً فعال می باشد.
دوم آن که ایشان ابتکار عمل خود را در سطح ملی محدود نکرده و با همکاری تیم بزرگ قلب این دانشگاه تلاش کرده اند که نوآوری ها و تکنیک های جدیدی ارایه کنند که بتواند برخی مشکلات چالش برانگیز جهانی در زمینه جراحی قلب را برطرف نماید. بســیاری از تکنیــک های جدید ایشان در مقالات معتــبر به چاپ رســیده و یا در کنگره های بین المللی ارایه گردیده و همواره مورد پذیرش و حمایت جامعه جهانی واقع شده اند. در میان این تکنیک ها می توان به دو روش ابتکاری ساختن دریچه ریوی از گوشک دهلیز (RAA Valve) در بیماران تترالوژی فالوت، و ساختن دریچه از جنس پریکارد بیمار در حین عمل (AAA Valve) اشاره کرد که هر دو روش نتایج کوتاه مدت و میان مدت بسیار امیدوارکننده ای داشته اند.
تکنیک pericardial lock در ترمیم کمپلکس دریچه میترال، تکنیک papillary muscle restrain در ترمیم کمپلکس دریچه سه لختی و استفاده از ورید innominate جهت ساختن شریان ریوی در بیماران آترزی ریوی، تکنیک های جدید دیگری هستند که برای نخستین بار در جهان در مرکز شیراز ارایه گردیده اند.
چندین وسیله جراحی منحصر به فرد نیز در این مرکز طراحی و ساخته شده است که shiraz retractor که در جراحی قلب کم تحاجمی دریچه میترال کاربرد دارد از آن جمله است.
به عقیده ایشان، ابتکار و نوآوری بخش جدایی ناپذیری از جراحی است. تکنیک های جراحی همیشه در حال تحول هستند و یک جراح با انگیزه همواره بایستی تلاش کند تا بخشی از این حرکت در حال پیشرفت باشد؛ این چیزی است که یک جراح را زنده و پویا نگه می دارد.