متن استاتیک شماره 54 موجود نیست

تاریخچه جراحی مغز و اعصاب در دانشگاه علوم پزشکی شیراز

 

دکتر لیوینکستون به عنوان اولین جراح مغز و اعصاب وارد شیراز شد و به عنوان موسس بخش جراحی مغز و اعصاب در دانشگاه شیراز به عنوان دومین مرکز در ایران شروع به کار نمود و در بیمارستان نمازی بخش جراحی مغز و اعصاب را دایر کرد. ایشان متولد کانادا و فارغ التحصیل جراحی مغز و اعصاب از دانشگاه هاروارد و استاد دانشگاه اورگان آمریکا بود که در سال ۱۳۳۷ شمسی به ایران آمد و در دوره اقامتش در شیراز با زلزله لار مواجه شد که در این حادثه کمک زیادی به مجروحین زلزله نمود. ایشان در طول اقامتش در شیراز دو نفر جراح عمومی را به نام های دکتر محمود نوروز زاده و دکتر ثابت پیمان جهت آموزش تروماهای مغزی برای یک دوره ی دو ساله به دانشگاه اورگان روانه نمود. آقای دکتر کاظم عباسیون فارغ التحصیل رشته پزشکی از دانشگاه شیراز در سال ۱۳۴۱ شمسی با گذراندن یک دوره یکساله دستیاری در رشته آسیب شناسی عمومی در شیراز در سال ۱۳۴۲ شمسی به آمریکا عزیمت نمود و دوره شش ساله جراحی مغز و اعصاب را در دانشکده پزشکی دانشگاه جانز هاپکینز واقع در شهر بالتیمور در ایالت مریلند آمریکا طی نمود و در سال ۱۳۴۸ شمسی با اخذ بورد تخصصی از آمریکا به ایران بازگشت و در دانشگاه شیراز با مقام دانشیاری شروع به کار نمود. ایشان به مدت چهار سال در بیمارستان نمازی وابسته به دانشکده پزشکی به کار تدریس و جراحی مغز مشغول بود. در عرض این مدت تعداد قابل توجهی از دانشجویان پزشکی را به تحصیل در رشته جراحی مغز و اعصاب ترغیب نمودند. از جمله آنها: دکتر بیژن اعرابی، دکتر جعفر جعفر(اهل عراق)، دکتر محمد فضلی، دکتر محمد ملکی و دکتر رحیمی فر می باشند. همه این افراد اکنون از اساتید برجسته جراحی مغز و اعصاب در آمریکا و کانادا هستند.

در ضمن در طی این مدت جراحان اعصاب دیگری که هر کدام برای مدت یک تا دو سال به این دانشگاه آمدند و کار کردند شامل: دکتر اسپنلی، دکتر خداداد، دکتر نوری زاده و دکتر شفیعی بوده اند.

در سال ۱۳۵۸ شمسی آقای دکتر بیژن اعرابی فارغ التحصیل از دانشکده پزشکی دانشگاه جانز هاپکینز آمریکا به ایران آمدند و در دانشگاه شیراز و در بیمارستان نمازی با مقام دانشیاری شروع بکار نمودند. که اولین دوره برنامه آموزش رزیدنتی جراحی مغز و اعصاب را در شیراز بنیان گذاری کرد و پس از یکسال وقفه (بازگشت به آمریکا) مجددا به ایران آمده و کار خودشان را ادامه دادند، ایشان تا سال ۱۳۷۴به عنوان استاد تمام وقت کار کردند و در عرض این مدت تعداد قابل توجهی جراح اعصاب تربیت نمودند که اکنون در نقاط مختلف ایران مشغول به کار می باشند. نخستین دستیاران بخش دکتر ابراهیمی، دکتر تقی پور و دکتر ایرجی بودند. آقای دکتر اعرابی در طول جنگ هشت ساله ایران-عراق کمک شایانی به مجروحین جنگی نمودند و چندین کتاب و تعداد زیادی مقاله در مورد مجروحین جنگی نوشتند که در مجلات معتبر جراحی اعصاب دنیا به چاپ رسیده و اکنون به عنوان مهمترین منبع در درمان جراحات جنگی در دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. دکتر اعرابی در شرایط فعلی در دانشگاه مریلند آمریکا به عنوان رئیس بخش نوروتروما مشغول کار می باشند.

از سال ۱۳۷۴تا ۱۳۷۶ شمسی آقای دکتر احسان علی علی بای مسئولیت بخش جراحی مغز و اعصاب را به عهده داشتند. بعد از آقای دکتر علی بای مسئولیت بخش جراحی مغز و اعصاب به آقای دکتر موسی تقی پور محول گردید که ایشان برای مدت ۹سال عهده دار مسئولیت بخش بودند و در زمان مسئولیت ایشان تقسیم کار در بخش صورت گرفت. این به عنوان بزرگترین تحول در بخش جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شیراز بود.

در سال ۱۳۸۵ شمسی بخش جراحی مغز و اعصاب تبدیل به دپارتمان شد و از سال ۱۳۸۵ شمسی آقای دکتر علی حق نگهدار مسئول دپارتمان جراحی اعصاب شدند و بعد از ایشان در سال ۱۳۹۰ شمسی مسئولیت بخش به آقای دکتر مجیدرضا فرخی محول گردید و در سال ۱۳۹۳مجددا دکتر موسی تقی پور عهده دار مسئولیت دپارتمان جراحی اعصاب شد و از سال ۱۳۹۵ لغایت ابتدای ۱۳۹۹ دکتر عبدالکریم رحمانیان مدیر گروه بودند و از خرداد ماه سال ۱۳۹۹ تاکنون آقای دکتر خلیلی این مسئولیت را بر عهده دارند.  در خلال این مدت بیش از هشتاد نفر جراح مغز و اعصاب از این دانشگاه فارغ التحصیل شده اند که در نقاط مختلف ایران مشغول کار می باشند. در شرایط فعلی ۲۲ نفر دستیار جراحی اعصاب در سه بخش آموزشی در سه بیمارستان مختلف مشغول آموزش می باشند که قدیمی ترین آن بیمارستان نمازی بوده که دارای بخش های جراحی اعصاب اطفال، عروق و فانکشنال و استروتاکتیک سرجری و تروما می باشند. بخش دیگر در بیمارستان چمران که داری بخش های نوروانکولوژی(تومورها) و جراحی ستون فقرات می باشد. سومین بخش آموزشی در بیمارستان امتیاز  متمرکز می باشد که مربوط به تروماهای مغز و ستون فقرات و اعصاب محیطی می باشد.

اعضاء هیئت علمی:

۱- دکتر مجید رضا فرخی(استاد)ستون فقرات/۲- دکتر عبدالکریم رحمانیان(دانشیار)عروق/۳- دکتر حسینعلی خلیلی(دانشیار)ترومای مغزی و اعصاب محیطی/۴- دکتر آرش صفاریان(استادیار)تومور/ /۵- دکتر امین نیاکان(استادیار)ترومای مغزی و اعصاب محیطی/۶- دکتر کیوان اقبال(استادیار)ستون فقرات/۷- دکتر محمد صادق مسعودی(استادیار)اطفال/۸- دکتر حسین حداد باخدایی(مراقبتهای ویژه)۹- دکتر احمد سلطانی(استادیار)فانکشنال/۱۰- دکتر محمدجمالی (استادیار) عروق/ ۱۱- دکتر سید رضا موسوی (استادیار)ستون فقرات / ۱۲- دکتر سید عباس رخشا (تومور) / ۱۳- دکتر احسان محمد حسینی (عروق)

 

اساتید بازنشسته:

۱-دکتر موسی تقی پور(استاد)تومور و فانکشنال/ ۲- دکتر احسانعلی علی بای(دانشیار)عروق/۳- دکتر علی حق نگهدار(دانشیار)ستون فقرات

 

عکس دکتر لوینگستون و دکتر عباسیان

 

عکس دسته جمعی گروه نوروسرجری