معرفی گروه :

رشته طب فیزیکی و توانبخشی یکی از رشته های پزشکی تخصصی بالینی می باشد که به پیشگیری، ارزیابی، تشخیص و درمان بیماریها، اختلالات و ضایعات سیستم اسکلتی، عضلانی عصبی"Neuromusculoskeletal"  پرداخته و همچنین اقدام به ارایه روشهای مختلف طب توانبخشی به بیماران و نیز افراد دارای ناتوانی و معلولیت فیزیکی و شناختی مرتبط در تمام سنین بصورت سرپایی و بستری می نماید.

این تخصص با استفاده از روشهای طب الکترودیاگنوزیس، تزریق تشخیصی و درمانی، روشهای دارویی و فیزیکی (ورزش درمانی، مدالیته های درمانی، طب مانیپولاسیون) به تشخیص، درمان و تجویز روشهای مختلف درمانی و توانبخشی در بیماران دچار وضعیت های دردناک و شرایط محدود کننده عملکرد و ناتوان کننده فیزیکی و شناختی پرداخته و بر جلوگیری از عوارض ناشی از معلولیت تاکید دارد.

متخصص این رشته باید قادر به تشخیص، درمان و ارائه روشهای مختلف درمانی و توانبخشی برای بیماریها و ناتوانی های عصبی، اسکلتی- عضلانی(از جمله ورزشی و شغلی) و ناتوانی سایر سیستم ها و اداره طولانی مدت بیماران معلول باشد. همچنین باید بتواند رهبری و هدایت تیم های توانبخشی چند رشته ای را برای ایجاد حداکثر بهبودی و ارتقا عملکرد فیزیکی، روانی، اجتماعی و شغلی در افرادی که توانایی آنها در اثر بیماری، تروما، نقص مادرزادی یا درد محدود شده را بر عهده بگیرد.

تاریخچه گروه

در سال  ۱۳۴۵  استاد دکتر بهروز کاظمی بعنوان اولین متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در این دانشگاه بصورت عضوی از بخش جراحی مشغول فعالیت شدند . ابتدا بیماران بستری مربوط به توان بخشی در بخش جراحی بستری می شدند  . در سال ۱۳۵۳ مرحوم استاد دکتر محمد رضا علویان قوانینی و در سال های بعد سرکار خانم دکتر منیژه دهکردی و آقای دکتر محمد حسین کازرونیان  به این بخش پیوستند .

این بخش از سال ۱۳۵۶ بصورت مستقل اداره گردید و توانبخشی در برنامه آموزشی دانشکده پزشکی شیراز قرار گرفت .

که پذیرش دستیاران طب فیزیکی و توانبخشی از سال ۱۳۶۰ در این دانشگاه آغاز شد  .

و این بخش از بنیانگذاران تخصصی طب (پزشکی) فیزیکی و توانبخشی در ایران محسوب می گردد .

در سال اول دو نفر از فارغ التحصیلان رشته طب عمومی از دانشگاه شیراز و در سالهای بعد با افزایش ظرفیت پذیرش دستیاران هر سال ۳ تا ۶ نفر پذیرفته شدند . که مجموعا دستیاران این بخش در هر سال حدود  ۱۵ نفر بوده اند . دستیاران این رشته در زمینه طب توانبخشی و الکترودیاگنوسیــس در بیمارسـتان های مختلف آموزشی نظیر بیمارستان نمازی ، شهید فقیهی ، حافظ ، چمران ، امتیاز دوره های مختلف آموزشی را طی می کنند . در سالهای مختلف با اضافه شدن افراد جدید تعداد اعضای هیئت علمی به ۸ نفر رسیده است و چندین بار کسب مقام های اول تا سوم نفرات آزمون بورد تخصصی از افتخارات این بخش محسوب میشوند .  اکثر  اعضای هیئت علمی سایر دانشگاههای کشور در این رشته از فارغ التحصیلان بخش توانبخشی شیراز هستند . و نیز سه نفر از اعضاء هیئت علمی این بخش عضو هیات ممتحنه و بورد تخصصی وزارتخانه بوده اند و مدیران این گروه از ابتدا مرحوم استاد دکتر علویان قوانینی ، استاد دکتر کاظمی و استاد دکتر محمدرضا عماد  و اکنون دکتر علیرضا اشرف عهده دار مدیریت گروه را دارند معاونت آموزشی تخصصی آقای دکتر حمیدرضا فرپور و معاونت آموزش دانشجویی آقای دکتر محمد جواد هادیان فرد و معاونت پژوهشی سرکار خانم دکتر شراره روشن ضمیر و دیگر اعضاء هیئت علمی جناب آقای دکتر عارف نصیری و سرکار خانم دکتر لیلا سادات محمدی  می باشد .