معرفی گروه :

رشته جراحی همراه با شاخه های تخصصی زیادی که دارد ، از مهمترین ارکان درمانی تامین کننده سلامت جامعه می باشد. بخش جراحی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز از اولین بخش های فعال شده این مجموعه در زمینه آموزش پزشکان عمومی و همچنین تربیت متخصصان جراحی عمومی می باشد . این بخش هم اکنون در زمینه جراحی عمومی و بخش های فوق تخصصی جراحی قلب ، جراحی عروق ، جراحی پیوند اعضاء ، جراحی سرطان ، جراحی کولورکتال ، جراحی تروما ، جراحی پلاستیک ، جراحی سوختگی ، جراحی توراکس ، جراحی هایپربیلیاری به فعالیت مشغول است و به عنوان قطب در جنوب کشور شناخته می شود . بخش پیوند اعضاء در دپارتمان جراحی به عنوان قطب پیوند کشور و خاورمیانه می باشد . بخش های فوق در بیمارستان های نمازی ، شهید فقیهی و بیمارستان رجایی و بیمارستان پیوند  سالهاست که به فعالیت مشغولند و اخیرا با تلاش های مسئولان دانشگاه علوم پزشکی شیراز در راستای خدمات رسانی بهتر به جامعه در زمینه درمان و آموزش پزشکی ، جبهه های جدیدی در بیمارستان شهید رجایی ، مادر و کودک ، امیر و امیرالمومنین با گرایش های فوق تخصص مشخص شده است .

تاریخچه  گروه:

نخستین گام در جهت تشکیل بخش جراحی پس از تاسیس دانشکده پزشکی در سال ۱۳۲۸برداشـــته شد که با حضـــور آقایان دکتر محمــد تقی میر ، دکترمحـــمود صدریه ، دکتر مهدی سیفی و دکتر حسنعلی فاتح نژاد آموزش دانشجویان و سپس دستیاران جراحی موجودیت یافت.ساخت بیمارستان سعدی (شهید فقیهی ) در سال ۱۳۲۲ آغاز ودر سال ۱۳۲۵ به آموزشگاه عالی بهداری واگذار گردید که پس از تاسیس دانشکده پزشکی در سال ۱۳۲۸ به دانشکده پزشکی پیوست ، از همان سال بخش جراحی با حضور اســاتید فوق و ریاســـت مرحوم آقای دکتر محمد تقی میر ابتدابا ۲۵ تخت که در مجموع شامل بیماران جراحی عمومی ، ارتوپدی ، یورولوژی و زنان بود شروع به فعالیت نمود (با حضور متخصصین فارغ التحصیل خارج از کشور و همگی در بطن گروه جراحی ) . اولین دوره پذیرش دستیار جراحی عمومی در سال ۱۳۳۶ بوده که سالیانه ۲الی ۳ دستیار پس از اتمام دوره ۶ ساله پزشکی می پذیرفته اند . طول دوره دستیارجراحی عمومی در آن زمان همانند مراکز آموزشی سراسر دنیا ۳ ســال بوده است . ازدستیاران دوره های اول بخش جراحی می توان از آقایان دکتر سید محمد حسین علوی ، دکترحسین کاووسی و دکتر ابراهیم عطاران نام برد . دومین بیمارستان آموزشی بخش جراحی یعنی بیمارستان نمازی که ساخت آن در سال ۱۳۳۴ به عنوان مرکز خیریه ای از طرف مرحوم آقای محمد نمازی شروع و پس از اتمام و گذشت مدت زمانی که در وقف اداره آب آن زمانبود ، به دانشکده پزشکی واگذار گردیده شد . همچنین پس از ساخت بیمارستان فخر آباد (قطب الدین) در سال ۱۳۴۹بیمارستانهای آموزشی بخش جراحی به سه بیمارستان افزایش یافت که تا قبل از سال ۱۳۵۷ سالانه حدود ۱۰۰۰۰ عمل جراحی در این مراکز صورت میپذیرفته . پس از آن با تاسیس بیمارستان شیراز (شهید فقیهی ) و راه اندازی بخشهای جراحی در آن مرکز تعداد بیمارستان های آموزشی بخش جراحی گسترده گردید.بخش جراحی ابتدا شامل بخش های جراحی عمومی ، جراحی ارتوپدی ، جراحی ارولوژی ، زنان و سپس مغز و اعصاب بود و پس از آن جرحی اطفال ، جراحی پلاستیک و سوختگی اضافه گردید و به تدریج بخش زنان به صورت بخش مستقل از جراحی در آمد . بیماران ارتوپدی توسط آقای دکتر موسیکمیل جراح استـخوان و مفاصل درمان و دانشجویان آموزش می گرفتند و همچنین درمان وآموزش در زمینه جراحی کلیه و مجاری ادراری توسط آقایان دکتر حسنعلی فاتح نژاد ودکتر روح اله کدیور صورت می پذیرفته پس از ملحق شدن دکتر veinstone جراح مغز و اعصاب و با حضور آقایان دکتر کیخسرو و ثابت بیان ودکتر محمود نوروززاده بخش جراحی مغزو اعصاب نیز راه اندازی گردید.اولین دستیارمجموعه جراحی که در رشته ارتوپدی تحصیل می نمودند آقای دکتر کشمـــشیان و در رشــته ارولوژی آقای دکتر صمد زاده بودند . بخش جراحی در رشته های ارتوپدی و ارولوژی سالیانه یک دستیار می پذیرفتند . از سال ۱۳۴۴ با حضور آقای دکتر واعظ زاده بخش جراحی اطفال نیز راه اندازی گردید . با بازگشت آقای دکتر بهروز کاظمی فیزیوتراپیست از آمریکا و میسر نبودن تاسیس بخش فیزیوتراپی به صورتone man department بخش فیزیوتراپی نیز در مجموعه بخش جراحی قرار گرفت که سال ها بعد جدا و به دانشکده توانبخشی تبدیل گردید. با گذشت زمان در سال ۱۳۶۰ بخش جراحی پلاستیک ، سوختگی تاسیس و سپس با تاسیس بخش های جراحی قلب ،جراحی پیوند اعضاء ، جراحی کولورکتال توسعه یافت که پس ازapproveشدن بخش های فوق ، هر بخش به آموزش دستیاران فوق تخصصی در رشته های مربوطه می پردازند . همچنین اساتید بخش با گذراندن دوره های خارج از کشور در زمینه های جراحی وسکولار ، انکولوژی ، پیوند و قفسه صدری دامنه فعالیت بخش جراحی را توسعه دادند .در سال های اخیر ابتدا ارتوپدی از گروه جراحی جدا و به صورت گروه مستقل به فعالیت خود ادامه میدهند و پس از آن بخش جراحی مغز و اعصاب به صورت گروه جداگانه واجزاء بخش یورولوژی نیز از گروه جراحی جدا و به صورت گروه های مستقل مشغول می باشند. در حال حاضر بخش جراحی یکی از معتبرترین و گسترده ترین مراکز جراحی ایران و خاورمیانه به شمار می آید که نمونه ای از فعالیت های تخصصی و فوق تخصصی در امر آموزش ، پژوهش و درمان بشر ذیل به نظرتان خواهد رسید. تاکنون بخش جراحی عمومی شامل ۱۸ نفر عضو هیئت علمی ، ۴۸ دستیار جراحی عمومی و همچنین بخش های فوق تخصصی جراحی اطفال با ۳عضو هیئت علمی و یک دستیار فوق تخصصی در سال ، بخش جراحی پلاستیک و ترمیمی شامل ۶ عضو هیئت علمی و سالیانه پذیرش دو دستیار فوق تخصصی بخش جراحی قلب با۷ نفر عضو هیئت علمی و ۲ دستیار فوق تخصصی در سال ، بخش جراحی پیوند اعضاء با ۵ نفرعضو هیئت علمی و سالیانه پذیرش دو دستیار فلوشیپ و بخش تروما با سه نفر عضو هیئت علمی و پذیرش سالیانه ۱ نفر فلوشیپ تروما و همچنین بخش جراحی کولورکتال با دو نفرعضو هیئت علمی و پذیرش سالیانه یک نفر دستیار فلوشیپ می باشد .